Categorieën
Coupes / Glazen Diversen

Craquelé glas

Een loslopende hond vangt altijd wel wat, zegt het spreekwoord. Zo voel ik mij ook wel eens die loslopende hond. Afgelopen week kreeg ik 7 bowlglaasjes omdat de bowlpot een andere bestemming had gekregen. Nu zijn er bowlglazen in allerlei soorten en maten en dat is ook de reden dat ik ze niet verzamel. Dan is het einde zoek en het is niet echt interessant voor mijn toekomstige bezoekers van het museum. Maar deze bowlglaasjes het ik meegenomen omdat er vijf van craquelé glas zijn gemaakt. Een echt goed Nederlands woord ken ik niet voor craquelé. Het wordt ook wel ijsglas genoemd, vanwege de barstjes die erin te zien zijn.

Craquelé glas is gegoten of geblazen glas dat heel plotseling is gekoeld waardoor de barstjes zijn ontstaan, daarna wordt het glas weer verwarmd en het op de gebruikelijke manier gekoeld zodat het toch niet helemaal uit elkaar valt.

Craquelé glas heeft me altijd al geïntrigeerd en dat is ontstaan in mijn kindertijd. Wij hadden in de jaren ’60 een schemerlamp aan de wand die gemaakt was van craquelé glas. Helaas is deze ooit ten onder gegaan.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Één reactie op “Craquelé glas”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s