Categorieën
Geen categorie

Nieuw: Gerrie’s Glas

‘Glas is fascinerend!’

Gerrie

‘Glas is fascinerend!’, niet alleen voor mijzelf maar ook voor anderen. In deze blog probeer ik een beetje van de liefde voor glas te delen met anderen die het leuk vinden en die meer te weten willen komen over de veelzijdigheid van glas.

Vind je het leuk meld je dan hieronder aan om een bericht te ontvangen wanneer ik nieuwe berichten plaats. Ik zou het erg waarderen als je het doet! Alvast bedankt, Gerrie

Categorieën
Glasfiguren Kerst

Er klaar voor…

Het is weer gelukt om de kerstboom op te tuigen in het museum. Deze keer had het heel wat voeten in de ‘aarde’ lees kerstboomstandaard nodig. Heel fijn dat mijn man in deze assistentie heeft verleend en nu staat de kerstboom dan ook echt te stralen.

Deze mooie space age kerstbal heb ik vorig jaar op de kop te weten tikken. Ik vind hem prachtig, elke krater een andere kleur en dan een suikerlaag over de hele bal. Erachter hangt een mooie kleurige oude ketting. Ik had er enkele in de loop der jaren gevonden. Maar dit jaar is het me vooral gelukt om er wat kleurige kettingen bij te vinden. Niet meer het allergoedkoopste om te vinden bij de kringloop, maar nog wel een prijs die te overzien is. Als ik op Instagram en in webwinkels zie wat er gevraagd wordt voor oude kerstversiering. Echt niet leuk meer.

Behalve oude kerstversiering heb ik ook nieuwer spul verzameld. Ik zeg altijd, dat het vanzelf tijd van oud worden heeft, zolang het heel blijft. De allereerste kerstversiering die ik heb gekocht toen ik op kamers ging wonen heb ik ook nog steeds. Maar inmiddels zijn deze toch al weer 40 jaar oud geworden. Het blijft mooi. Het glimmen en schitteren in ‘bijna’ december.

Categorieën
Coupes / Glazen Diversen Finland Frankrijk Schalen Vazen

Nieuwe tentoonstelling

Ik had al een tipje van de sluier opgelicht op mijn social media kanalen. De volgende tentoonstelling die ik inricht is met Scandinavisch glaswerk. Scandinavië wordt geassocieerd met winter en koude. En dat lijkt me dan ook prima voor de wintertentoonstelling in de nevenruimte. Deze week en volgende week ben ik met het glaswerk aan het omzetten, dat wil niet zeggen dat het museum gesloten is. Er blijft genoeg over om over te vertellen en om te bekijken. Dus voel u gewoon welkom om ook in deze weken een keer het museum te bezoeken. Op zondagmiddag 20 november a.s. ben ik gesloten vanwege andere bezigheden buitenshuis. Over twee weken begin ik ook met het optuigen van de kerstboom in het glasmuseum en dan zullen ook verschillende andere kerst gerelateerde glazen voorwerpen te zien zijn. Laat u ook dan verrassen als u net zo als ik van Kerst houdt. Onderstaand een foto hoe het werkt als ik het glaswerk aan het omzetten ben. nu nog een mix van Fins en Frans glaswerk.

Categorieën
Coupes / Glazen Diversen Finland Ondoorzichtig glas

Ontvangen

Het is zaliger te geven dan te ontvangen… Met deze woorden ben ik opgevoed, daardoor vind ik het nog steeds lastig als er dingen op mij toekomen… om niet. Maar sinds het glasmuseum is geopend krijg ik van verschillende kanten glas aangeboden. Vaak om niet. Gelukkig heb ik in de loop der jaren ook leren dank-u-wel te zeggen en ben ik oprecht blij met wat ik gekregen heb. Bovenstaand setje kreeg ik van een dame op leeftijd en kwam via-via bij mij terecht. Na een afwasbeurt staat het nu te stralen in mijn museum. Het is veel mooier in het echt, dan op bovenstaande foto. De herkomst is onbekend.

Ooit was ik in de buurt van Rotterdam om gekocht glas op te halen. Deze mevr. bood mij ook deze vis aan, maar wat op deze foto niet goed is te zien is dat de vis aardig gehavend is en ik er echt geen geld voor over had. Maar uiteindelijk pakte ze de vis tezamen met de gekochte spullen in. Misschien is me de vis nu dierbaarder dan het glaswerk dat ik kocht. Het heeft permanent een plekje gekregen in het museum.

Dit is een dierbaar gekregen kannetje. Gemaakt in Finland. Ontwerp van Oiva Toikka met het motief Kastehelmi, dauwdruppel. Het is een ontwerp uit de jaren zestig van de vorige eeuw en een aantal jaren is dit motief weer opnieuw uitgebracht door Iittala, Finland. Dit is er dan ook één uit de serie van de jaren zestig. Inmiddels heb ik een leuke verzameling van het Kastehelmi glaswerk bij elkaar verzameld. Maar zoals het meestal gaat met alles wat mooi is, wordt het nagemaakt. Afgelopen week zag ik nog glazen met hetzelfde motief die verkocht worden bij Kwantum en de Action heeft er waxinelichthouders van.

Categorieën
Diversen Museum

Wie veel reist …

kan veel verhalen…

Het glasmuseum is ruim een week gesloten geweest omdat ik vakantie had. Deze vakantie is goed besteed. We hebben afgelopen week een fietstocht van Dresden naar Maagdenburg gemaakt. In totaal 350 kilometer gefietst, vooral met mooi weer. De dag regen zijn we alweer vergeten. Onderweg natuurlijk de nodige foto’s gemaakt waarin glas natuurlijk niet mocht ontbreken. Bovenstaande foto en de volgende twee foto’s zijn gemaakt in Schlosz Pillnitz bij Dresden in de buurt.

Hoewel ik veel glaswerk bezit kan ik me ook altijd nog vergapen aan het glaswerk dat ik tegen kom.

Das grosze Tor von Kiew, Richard Wilhelm, Magdeburg 1984

Dat glaswerk niet altijd in een museum hoeft te staan laten de volgende foto’s zien.

Categorieën
Geen categorie

Er tussen uit…

Na een drukke zomer doe ik de deur van het glasmuseum van 4 t/m 11 september dicht. Even op adem komen, lekker fietsen (met hopelijk nog mooi weer) en lekker eten en drinken. Glas spotten op andere plekken dan in Rekken. De tijd, tijd laten zijn, zonder te haasten om op tijd thuis te hoeven zijn voor het openen van mijn glasmuseum. Hopelijk kunt u hiervoor begrip opbrengen. Op woensdagmiddag 14 september hoop ik u dan weer fris en fruitig te woord te kunnen staan met nieuwe opgedane verhalen over glas.

Categorieën
Diversen Museum

Uitzending gemist?

Afgelopen zondag was Gerriesglasmuseum in het nieuws van TV Gelderland. Een journalist is ruim anderhalf uur er geweest om opnames te maken en afgelopen zondag was het zover.

https://www.gld.nl/video/7749301/gerrie-opent-een-eigen-glasmuseum

Gelukkig staat op de site een wat groter stuk over mijn museum.

Maar het was leuk om mee te maken en nu maar hopen dat er meer mensen in Gelderland mijn museum komen bezoeken!

Categorieën
Diversen

Wat is dit…

Onlangs heb ik dit glazen voorwerp gekocht in de kringloop. Het bestaat uit twee onderdelen. Een kristallen bakje met een ster onderin en een soort matglazen rolletje. Het eerste wat in me opkwam was, wat is dit? Maar na een beetje logisch nadenken wist ik het. Weet u het?

Het ziet er mooi uit, maar helaas heeft het in de loop der jaren een beschadiging opgelopen. Maar het is niet anders. Het was te leuk om niet mee te nemen voor het glasmuseum. Het heeft een plek gekregen naast de penhouder van glas. Beiden hebben vast ooit op een bureau gestaan. Weet u inmiddels wat het is? Heden ten dage hebben we er niet veel meer aan, tenzij u nog zegeltjes heeft die voor het opplakken gelikt moeten worden… Want het is namelijk een postzegelbevochtiger. In het bakje gaat wat water het rolletje neemt het water mee om de postzegels nat te maken voor het plakken. Met de zelfklevende zegels van tegenwoordig is het overbodig geworden.

Categorieën
Geen categorie

Tijdelijke aanwezigheid

Ik ben altijd op zoek naar mooie bijzondere dingen voor het gkasmuseum. Ooit kwam ik deze mooie ‘Softpot’ uit 1974 op een veilingsite tegen. Een ontwerp van Willem Heesen. Alle softpots zijn te herkennen aan deze kleurstelling. Oranje wit kobaltblauw met strepen. Het is aan één stuk geblazen glas en super zwaar. Op de site was erbij geschreven dat er een krimpscheurtje in zit, met een foto van inderdaad een klein scheurtje. Dus daar was de prijs die ik erop geboden heb ook naar. Ik had het winnende bod gedaan en was natuurlijk in blijde verwachting van mijn softpot.

Maar helaas, het krimpscheurtje was een dikke barst in de soft pot. Zoals dat werkt bij een veiling heb ik eerst de verkoper een mail gestuurd met de foto van de dikke barst. Om te kijken of we tot een schikking konden komen. Hij vond het nog steeds een krimpscheurtje en verwees me naar de veilingsite. Dus daar heb ik hetzelfde verhaal gedaan met dezelfde foto’s erbij. Voor hen was het duidelijk dat de koop ontbonden kon worden. De verkoper diende de verzendkosten voor mij te betalen voor het retourzenden en ik zou het totaalbedrag van de veilingsite teruggestort krijgen. Zo gezegd zo gedaan. De softpot is weer terug bij de eigenaar, maar ik kon het niet laten om toch een foto ervan te maken met de softpot in mijn museum. Nu koester ik een herinnering aan een softpot van Willem Heesen die even in het museum mocht staan.

Categorieën
Geen categorie

Geen glas?

Afgelopen zaterdag 14 mei was ik een dag naar Amsterdam. Iemand wenste me in de mail een mooie dag in onze hoofdstad, Glas vermoed ik…?? Schreef ze erbij. Maar dat was niet de insteek van deze dag. Onze dochter exposeert op een veerboot in het IJ tijdens het Amsterdam Ferry Festival welke duurt van 12-22 mei. Ik probeer zoveel mogelijk met eigen ogen te zien wat ze exposeert. Dat is wel een reisje naar Amsterdam waard. Omdat ik met de trein ging, heb ik gezocht op een goedkope treinkaart. Wat ik vond was een goedkope dagretour met een ticket voor THIS IS HOLLAND. In vogelvlucht op vliegtuigsnelheid over Nederland.

Op deze foto is het gebouw van THIS IS HOLLAND te zien. Daar vindt de vliegreis plaats. Maar bijzonder is de witte kast met teksten. Daar is iets bijzonders op te lezen. Maar dat is toeval? of valt het me gewoon toe. Tijdens de vliegreis zit je op een rij stoelen met de veiligheidsriem vast en naast mij zit een jong stel. Ze spreken met elkaar in een soort Duits maar toch is het anders, ik spits mijn oren, waar zouden ze vandaan komen? Dan laat het meisje de woorden, karaf met glazen en Lobmeyr vallen. Schijnbaar is ze blij met de karaf met glazen en ze zijn van een andere prijscategorie dan waarin Lobmeyr ze verkoopt. Ik vraag het meisje in mijn beste Duits of ze soms uit Oostenrijk komt, vanwege Lobmeyr. Inderdaad ze komen uit Oostenrijk en zij vindt het heel bijzonder dat ik Lobmeyr ken.

Ik vertel haar dat ik al meer dan 35 jaar glas verzamel en dat we daarom al eens in de winkel van Lobmeyr zijn geweest toen we van Passau naar Wenen zijn gefietst. Om vooral al het glaswerk van Lobmeyr te bewonderen. En dat ik sinds een half jaar ook een boek over Lobmeyr bezit verteld. Zij verteld mij dat zij bij Lobmeyr werkt op de lampenafdeling. Wanneer ik ooit een keer naar Wenen kom, wil zij er wel voor zorgen dat ik een rondleiding krijg bij hun glasblazerijen. Toch nog een dag met glas dus. Toeval? of is het mij toegevallen?

De dag staat verder in het teken van de kunst op de veerboot.

Categorieën
Geen categorie

Glassymposium Rijksmuseum (vervolg Nationaal Glasmuseum)

Het vervolg op het Glassymposium is natuurlijk een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij. Om alle scherts- en fopglazen met eigen ogen te zien, maar ook Marc Barreda aan het werk om deze te blazen. Kitty Laméris vertelde bij ons bezoek op de zaterdag dat hij in april elke zaterdag in de glasblazerij zou zijn om deze glazen te blazen. Daarom hebben mijn glasvriendin en ik een dag gepland om afzonderlijk naar Leerdam af te reizen en samen het museum en de glasblazerij te bezoeken. Zaterdag 23 april was onze dag daar.

Om 11.00 uur mijn glasvriendin bij het station van Leerdam opghaald en op naar het Glasmuseum. Na een verkwikkende kop koffie met boterkoek hebben we het glasmuseum bezocht. Het was ook een meet en greet dag. Tijdens ons bezoek kwamen we de conservator Glas van het Rijksmuseum ook tegen, zowel in het museum als in de Glasblazerij. Er is veel oud en nieuw glaswerk in het thema van de tentoonstelling te bewonderen.

Uiteindelijk kwamen we op onze route door het museum Kitty Laméris ook weer tegen. Zij gaf een rondleiding aan een groepje belangstellenden. Wij hebben ondetussen ons oor ook maar even te luister gelegd, de deskundige weet er het meeste vanaf en expertise uit de eerste hand is natuurlijk het mooiste.

Hierna zijn we naar de Glasblazerij gewandeld. Eerst nog voor de inwendige mens gezorgd en daarna ons op de publieke tribune van de Glasblazerij genesteld. Kijken wat Marc Barreda allemaal maakt. Wij hebben vier glazen hoorns in wording gezien, waarvan er uiteindelijk één in de koeloven terecht is gekomen. Zelfs voor een glasblazer die al zoveel moois heeft gemaakt blijft het een moeilijke klus!