Categorieën
Doosjes Kandelaars

Verpakkingen

Wanneer je dingen verzamelt en het wil waarde hebben is het belangrijk om de originele verpakking die erbij hoort te hebben. Nu ben ik altijd al gek geweest op doosjes, blikjes, tasjes met vakjes en is het aan mij wel besteed om ook verpakkingen te hebben van glaswerk. Alleen….het is vrij zeldzaam omdat iedereen bij in gebruikname van dingen altijd de verpakking weggooit. Om nou doosjes te bewaren tot het antiek wordt is ook niet te doen. Soms wordt verpakking bewaart omdat het opgeslagen in de originele verpakking vaak het beste op te ruimen is. Daarom zijn verpakkingen van bijvoorbeeld kelkebakjes nog wel eens te vinden. Omdat het rare dingen zijn om zo in de kast te leggen en in de verpakking gaat het niet stuk en valt het er niet uit. Bovenstaand is een greep uit de verpakkingen die ik heb van Leerdams glas. Aan de verpakkingen is ook het tijdsbeeld te zien wanneer het ongeveer uitgebracht is. Behalve de huiskleur van grijsblauw dat veranderde naar blauw, rood, roze.. Veranderde het logo van de glasfabriek in Leerdam ook mee.

Kandelaars zijn ook nog wel eens te vinden in de verpakking. Dit komt ook omdat men vroeger de kandelaars eigenlijk alleen rond kerst gebruikte. Kaarsen laten branden voor de leuk en de sfeer werd nog niet gedaan. Men was zuinig op spullen en zuinig op het geld en nadat de kaars opgebrand was, was daarmee het geld ook verdwenen. Later kwam men erachter dat wanneer er een kaars brandde dit de sigarettenrook wat verdreef. Dus toen kwam het in gebruik om kaarsen te branden wanneer iemand binnen rookte. Men noemde de kaarsen in die tijd ook niet voor niets rookverdrijvers. Tegenwoordig ben je een uitzondering wanneer je geen kaarsen aansteekt voor de gezelligheid. Bovenstaand doosje met de twee kandelaars komt uit de jaren ’60. Een mooie strakke eenvoudige vormgeving van een taps toelopende kandelaar. Geschikt voor kaarsen en waxinelichtjes.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s