Categorieën
Coupes / Glazen Koninklijk glas

Koninklijk glas

Omdat het koningsdag is vandaag wat koninklijk glas. Hierbij een aantal glazen met een medaillon van iemand van het koningshuis. Doordat ik twee glazen een keer mee had genomen naar tussen kunst en kitsch kwam ik erachter dat de afbeeldingen van de medaillons verschilden. Dat was me daarvoor nog nooit opgevallen. Het middelste glas heb ik veel later op de kop getikt. Deze heeft een afbeelding van een koninklijke heer…

Om de dames te kunnen vergelijken heb ik apart vier foto’s van de dames gemaakt.

De vijfde foto is van de heer in kwestie.

Ik heb indertijd wat mailcontact gehad met de conservator van het nationaal glasmuseum in Leerdam over deze glazen maar tot op heden is er niet veel opheldering gekomen. Volgens haar zouden de glazen die bekend staan als mosterdglazen, moutglazen moeten zijn. Mout komt van een bepaald soort wijn dat er in die tijd geschonken werd.

Maar nadat wij contact hebben gehad per mail zag ik dat iemand een oude catalogus van Leerdam te koop had op Marktplaats waar ook een bovenstaand glas in afgebeeld stond als mosterdglas. Zeker na de aankoop van de heer (de verkoper had vermeld dat het om Leopold ging) is het raadsel voor mij alleen maar groter geworden.

De glazen hebben allemaal wel als overeenkomst de versiering van bloemen en de ribbeltjes op de rest van het glas.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

2 reacties op “Koninklijk glas”

Geachte heer De Boever, fijn dat u mijn website heeft bezocht. Is het glas dat u bezit van Leopold II hetzelfde als degene die op de één na laatste foto staat? Ik heb later begrepen dat er meer van dergelijke glazen in Europa zijn gemaakt met koninklijke afbeeldingen.

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s