
Een soort kaarsenstandaard/vaas vol met knikkers. Zo heb ik deze enkele jaren terug ook gekocht bij de kringloop. Ik kon het nog niet over mijn hart verkrijgen om de knikkers eruit te halen. Want eigenlijk ben ik ook wel benieuwd wat er oorspronkelijk in de kaarsenstandaard/vaas heeft gezeten. Zou er iets van likeur in hebben gezeten?
Maar nu zitten er knikkers in.
Al eeuwenlang worden er knikkers gemaakt, in kindergraven uit het oude Egypte zijn zelfs knikkers gevonden en de Romeinen kwamen al vroeg met de glazen knikker.
Waarschijnlijk heeft niet één stuk speelgoed zo’n lange historie als de knikker en nog steeds is de knikker razend populair bij kinderen over de gehele wereld. En niet alleen bij kinderen, wereldwijd zijn er nu veel volwassenen die knikkers verzamelen, ook in Nederland.
De meeste ouderen onder ons zullen zich nog wel herinneren hoe graag ze, vroeger op het schoolplein, die ene grote glazen knikker wilden bemachtigen, of juist uit handen van de ander wilden houden.
Ook vandaag de dag wordt er in Nederland veel geknikkerd door de jeugd en waarschijnlijk zullen hun kinderen en kleinkinderen dat later ook doen. Al deze kinderen zullen proberen zoveel mogelijk te winnen en hun mooiste knikkers niet zomaar te verschieten. Iets waar ze hun verder leven misschien nog iets aan kunnen hebben. Zo speelt de knikker, hoe klein hij ook is, een grote rol in een mensenleven.
Wil men meer weten over de geschiedenis van de verschillende soorten knikkers dan is een kijkje op de website knikkerwereld.nl de moeite waard.

