Categorieën
Diversen Flessen Glasfiguren

Souvenir 5

Op bovenstaande foto staan souvenirs die anderen hebben meegebracht en die ik zelf heb meegebracht. De linker twee Maria flessen komen uit Lourdes en hebben bedevaartgangers meegebracht naar Nederland. Flessen gevuld met gewijd Lourdeswater waaraan de bedevaartgangers bijzondere waarde hechten.

De geschiedenis van Lourdes is als volgt:

In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli van dat jaar verschillende verschijningen te hebben gezien van “een witte dame” in de buiten het dorp liggende grot van Massabielle. Achttien verschijningen die niet lang daarna door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders werden beschouwd als die van de Heilige Maagd Maria. Bernadette heeft overigens nooit gezegd dat zij Maria had gezien. Zij sprak van een mooi meisje, ongeveer van haar eigen leeftijd, ongeveer even lang, in het wit, met wie zij oog in oog sprak als waren zij vriendinnen. Zij vroeg wel naar haar naam, maar dan glimlachte de verschijning. Pas op 25 maart bij de 16e verschijning onthulde “Aquero” (zo noemde zij de verschijning) haar naam (in het plaatselijk dialect): “ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”. Zij bracht in elk geval deze “naam”, deze zin, die zij niet begreep – hem aldoor repeterend – aan meneer pastoor Abbé Peyramale over, die erdoor van de echtheid van de verschijningen overtuigd raakte. Hoe kon zo’n ongeletterd arm boerenmeisje die alleen onder geestelijken en theologen bekende term kennen? De witte jongedame vroeg haar boete te doen voor de zondaars, om gebed en om de priesters om een kapel te vragen. Zij liet Bernadette de bron ontdekken en zij moest zich met dat aanvankelijk modderige water wassen . In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen in de grot. Er werd een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen hier nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen, die thans alle deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Lourdes is een drukbezochte bedevaartsplaats en bedevaartgangers nemen allemaal Lourdes water mee naar huis. Voor hen zelf of voor de thuisblijvers. Tegenwoordig kennen we de plastic Maria flessen uit Lourdes, maar vroeger waren het glazen flessen zoals ook te zien zijn op de foto. En ze werden als zodanig ook verkocht als souvenir.

De andere twee flesjes heb ik als souvenir meegenomen tijdens mijn studiereizen.

Een miniflesje met Jordaanwater
De afbeelding op het flesje is Maria van Altijddurende Bijstand

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

2 reacties op “Souvenir 5”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s