Categorieën
Diversen Parfum

Souvenir

Zoals ik gisteren al schreef hopen we deze zomer naar Zweden te gaan, naar de bakermat van het Zweedse glas. Hopelijk vind ik dan ook weer enig souvenirs van glas om mee te nemen naar huis.

Wanneer we de laatste jaren op vakantie zijn probeer ik altijd iets van glas te vinden dat als souvenir mee kan naar huis. Souvenir is een Frans woord dat betekent aandenken. Men neemt een aandenken mee van een plek waar men is geweest.

Bovenstaand flesje is een zogenaamde snuff bottle. De snuff bottles komen uit China. Ze waren vroeger gevuld met snuiftabak. Er is een periode in China geweest dat het roken van tabak verboden was, maar het gebruik van snuiftabak was toegestaan omdat men daar een medicinale werking aangaf. In China werden de snuff bottles gemaakt van veel verschillende materialen. Maar tegenwoordig zijn ze vooral te koop als souvernir.

Toen wij een aantal jaren terug op vakantie in China waren kwamen we deze flesjes dan ook regelmatig tegen. Ze zijn aan de binnenkant met de hand beschilderd met zeer fijne penseeltjes.

We kwamen op een plek waar zo’n schilder aan het werk was en zijn waar aan de man/vrouw bracht. Ter plekke kon men er zijn/haar naam in laten schrijven. En de oplettende bezoeker van deze blog heeft al gezien dat mijn naam aan de rechterkant van het flesje staat geschreven. Ik heb dit flesje toen uitgekozen omdat er kraanvogels in geschilderd waren. Behalve dat kraanvogels op veel oosterse schilderijen staan, zit hier ook de link met de hobby van Johan, mijn man in. Hij is een vogelaar in hart en nieren.

En ook Johan zijn naam staat aan de binnenkant van het flesje geschilderd. Het is dan ook voor ons een zeer dierbaar souvenir uit China.

Later op onze reis heb ik er één bijgekocht die wat groter is, ook met afbeeldingen van kraanvogels er op.

Later vond ik nog een snuff bottle bij de kringloop. Die past mooi bij ons setje.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s