Categorieën
Kosta Boda Zweden

Zweden

Deze zomer zullen wij Zweden gaan bezoeken in onze vakantie. Dit keer is het de vakantie op mijn initiatief. Sinds ik jaren geleden onze dochter opzocht in Stockholm en daar de Kosta Boda winkel heb bezocht, koesterde ik de wens om nog een keer naar Zweden te gaan en dan vooral naar de provincie waar de glasgeschiedenis van Zweden zich bevindt.

Op bovenstaande foto is een suncatcher te zien gemaakt in Zweden en ontworpen door Bertil Vallien (geb. 1938). Deze suncatchers zijn er in een aantal soorten en maten. Wanneer ik er één tegenkom bij de kringloop voor een leuk prijsje dan gaat ie mee naar huis. Bovenstaande suncatcher is mijn laatste aanwinst in deze.

Kosta Boda, de oudste glasfabriek in Zweden, werd in 1742 opgericht door Anders Koskull en Georg Bogislaus Stael von Holstein. De naam Kosta is afgeleid van de eerste letters van hun beider namen. Oorspronkelijk heette de fabriek Kosta Glasbruk, gelegen in de bossen van Smaland. Deze locatie was gekozen wegens de ongelimiteerde houtbronnen die nodig waren om de ovens permanent te laten branden. Het eerste glas dat werd gefabriceerd waren drinkglazen, flessen en ruiten. Later kwam daar glas met reliëf bij. De glasblazers waren veelal afkomstig uit het Duitse Bohemen, een streek die al bekend was om zijn kristalproductie.

Tijdens de Stockholm tentoonstelling in 1897 werd het gebruiksglas vanwege zijn uniformiteit en het plan om ontwerpers en kunstenaars bij de makelij van het glaswerk te betrekken geboren. Kosta Glasbruk nam een atelier in gebruik waar glas door verdere innovaties en technische verbeteringen werd geslepen, zodat meer glaswerk kon worden aangeboden. In 1898 was Gunnar Wennerberg de eerste ontwerper die bij Kosta in dienst kwam. Daarna volgden een groot aantal kunstenaars en designers die de traditie van het Kosta glaswerk zouden verrijken.

“Glas biedt kansen als geen ander materiaal. Het heeft alles. Voor mij, is het glasblazen kamer het centrum van alles. Het is net materie opscheppen uit een vulkaan en kijken hoe de gloeiende lava verandert in ijs. Het exacte moment weten waarop een verschuiving van licht of expressie en draaien aan het geheim van het glas is waar het allemaal om gaat. “

Bertil Vallien is veruit de meest internationaal gevierde glas kunstenaar en ontwerper in Zweden. Hij ontving vele prijzen en zijn werk is goed vertegenwoordigd in toonaangevende musea over de hele wereld. Hij werkt in een mythische, droomachtige wereld van symbolische beelden. Hij verbindt zich wat hij zelf omschrijft als een nooit eindigende zoektocht, in nauwe samenwerking met zijn mede-werknemers op AFORS glasfabriek, een aantal van hen hebben gewerkt met Vallien tientallen jaren. Bertil Vallien is voornamelijk bekend als de meester van zandvormen. Zijn solide, diepblauwe, vier-meter-lange schip is onderdeel geworden van het moderne glas geschiedenis.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Één reactie op “Zweden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s