Categorieën
Finland Iittala

Souvenir 2

Deze dagen ga ik maar eens verder op de souvenir tour. Vandaag geen souvenir dat ik zelf heb meegebracht, maar een souvenir dat ik gekregen heb.

Een aantal jaren terug had onze dochter een vriend uit Finland. Toen hij eens bij ons thuis kwam vroeg hij of ik ook Fins glas had. Veel Scandinavisch glas had ik indertijd nog niet, maar wel een ronde gifgroene schotel met een bolletjes motief. Ik liet hem dat zien omdat ik zo’n vermoeden had dat het wel eens Fins kon zijn. Meteen antwoordde hij daarop dat mijn gevoel klopte. Het was inderdaad van Finse makelij. Het was een schotel met een motief ontworpen door Oiva Toikka, de broer van zijn buurvrouw in Helsinki. Het motief heet Kastehelmi.

Kastehelmi (het Finse woord voor dauwdruppel) is geïnspireerd op de dauwdruppels die als een parelsnoer glinsteren in de morgenzon. Kastehelmi verwijst naar de cirkels van verfijnde bellen in het geperste glas. Elk stuk in de collectie is anders. De Kastehelmi serie, die oorspronkelijk door Oiva Toikka in 1964 werd ontworpen, werd in 2010 opnieuw uitgebracht. Toikka kreeg het idee voor de glazen druppels toen hij de voegen probeerde weg te werken die na het productieproces in het glas achterbleven. Het resultaat was een uniek ontwerp met cirkels van kleine glasbellen die van het centrum van het object naar buiten lopen. De druppel versterkt de optische kwaliteit van glas en maakt het een servies uit duizenden. Kastehelmi is al ruim vijftig jaar een geliefde collectie van Iittala.

Maar de oplettende volger van mijn blog merkt op dat de foto geen gifgroene schotel is, maar een bruin room kannetje. Dit kannetje kreeg ik als souvernir van onze dochter nadat ze met de Finse vriend van noord Noorwegen naar Helsinki is gefietst.

Iitala heeft het motief vanaf 2010 opnieuw uitgebracht. Inmiddels heb ik er een kastplank vol van de nieuw uitgebrachte Kastehelmi bij elkaar verzameld om ooit te gaan gebruiken. De oude exemplaren die ik bezit koester ik, zo ook dit mooie room kannetje en onderstaande gifgroene schotel.

Met deze gifgroene schotel is het begonnen. Een oud exemplaar ooit gekocht voor 25 cent in de kringloop. De enig van de vijf die onbeschadigd was.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s