Categorieën
Diversen

Een bijzonder pot

Ik heb een buurvrouw die aan het opruimen was en kwam daar spullen tegen die ik misschien wel wilde hebben voor mijn verzameling. In eerste instantie had ze persglas klaargezet, zoals de okergele, roze, blauwe en doorzichtige schaaltjes. Toen ik het op kwam halen spraken we ook over andersoortig glas dat inmiddels ook een plek in mijn verzameling heeft. O.a. de Franse opaline vazen. Nou daar stond ook nog wel wat van, maar dan moest ik even mee om te kijken of het wat was. Inderdaad er stonden twee opaline vazen waarvan één prima in de collectie past, dat is de groene vaas met de roze bloem. Maar wat verder kijkend stond er ook een theelichtje met een gebrandschilderde voorstelling in het glas. Helaas is het glas wat beschadigd maar in mijn vensterbank zal deze het nog prima doen. Dus die kreeg ik ook mee. En ergens onder het stof stond de bijzondere pot. Ze vroeg of ik wist wat het was. Nou dat was een gevalletje kunst en kitsch… Dus die ging ook mee naar huis. Zomaar op een doordeweekse ochtend werd mijn verzameling uitgebreid met acht stuks glaswerk.

De bijzondere pot heb ik thuis heel voorzichtig schoongemaakt. De verf aan de binnenkant was wat afgebladderd en aan de buitenkant zat ook verf en een soort gekleurde glaskorreltjes vast in het glas. Toen was het wachten tot kunst en kitsch een keer in de buurt opnames zou komen maken. En ja hoor, op een maandag was het zover, de grote pot ging goed verpakt mee in een tas en samen met een vriendin reisden we af naar Museum More in Ruurlo, want daar vonden de opnames plaats. De kunst en kitsch expert Anna Laméris vond het ook wel een bijzondere pot. Zoiets had zij nog nooit gezien, dus het was een opname (en uitzending) waard.

https://www.npostart.nl/tussen-kunst-en-kitsch/11-12-2019/AT_2117216

De pot oogt niet meer als moeders mooiste, maar is nog prima bruikbaar voor waar deze oorspronkelijk is bedoeld. Als likeurkeldertje…

Zo zie je maar, hoe een pot onder het stof, afgebladderd en wel toch heel bijzonder kan zijn….

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s