Categorieën
Amerikaans glas Ondoorzichtig glas

Ondoorzichtig glas 8

Hiermee wil ik mijn blogs over ondoorzichtig glas afsluiten. Omdat er nog zoveel ander moois te zien is gemaakt van glas…wellicht lees je dit blog ook door middel van glasvezel…ook daarin zit glas verwerkt. Maar dat even terzijde. Ik heb al een keer het woord Arcopal laten vallen, het Franse hardglas dat we allemaal kennen en waar we vast ook wel iets van in huis hebben. Maar bovenstaande bakjes en mokken zijn van een Amerikaans merk hardglas Anchor Hocking. Ooit kwam ik bij het scheiden van de Oranjemarkt in Eibergen een bijna compleet glasservies tegen van dit merk. Net zo heftig als het bovenstaande. Ik vind het mooi van lelijkheid. Het heeft alles wat mooi glas eigenlijk niet moet hebben, een typische kleur, veel reliëf en dan ook nog een olieglans eroverheen. Super over de top dus. Maar inmiddels heb ik een kast vol ervan en dan heeft het toch wat moois in zich. Zoveel versterkt elkaar.

De theepot is het bijzonderste stuk van deze verzameling Anchor Hocking glas.

Deze twee foto’s hierboven laten een beetje zien van wat ik toen op die Oranjemarkt kocht. Alleen de theepot die op de foto staat die heb ik later bij een kringloop op de kop getikt. Dat is best bijzonder want in alle boeken over Anchor Hocking komt geen theepot in voor. Deze theepot is namelijk ook niet van glas maar van een soort porselein. En is al helemaal niet gemaakt in Amerika maar in Duitsland. En toch horen ze bij elkaar. Aan de vorm en kleur is dat goed te zien, maar het heeft aan de onderkant ook het merk van Anchor Hocking meegekregen. Of deze nu voor de Europese markt of voor de Amerikaanse markt is gemaakt. Ik weet het niet. Behalve mijn theepotten (ik heb er twee) heb ik ze nog nooit gezien. Niet op internet, niet in boeken, nergens. Dus wie het weet mag het zeggen!

Een lekker over de top eierpresenteerschaal. Met Pasen komt ie elk jaar uit de kast om gebruikt te worden.

Inmiddels staat er in de kast meer over de top Amerikaans glas. Maar daarover ooit in een andere blogbericht wat meer.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s