Categorieën
Geen categorie

Glassymposium Rijksmuseum (vervolg Nationaal Glasmuseum)

Het vervolg op het Glassymposium is natuurlijk een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij. Om alle scherts- en fopglazen met eigen ogen te zien, maar ook Marc Barreda aan het werk om deze te blazen. Kitty Laméris vertelde bij ons bezoek op de zaterdag dat hij in april elke zaterdag in de glasblazerij zou zijn om deze glazen te blazen. Daarom hebben mijn glasvriendin en ik een dag gepland om afzonderlijk naar Leerdam af te reizen en samen het museum en de glasblazerij te bezoeken. Zaterdag 23 april was onze dag daar.

Om 11.00 uur mijn glasvriendin bij het station van Leerdam opghaald en op naar het Glasmuseum. Na een verkwikkende kop koffie met boterkoek hebben we het glasmuseum bezocht. Het was ook een meet en greet dag. Tijdens ons bezoek kwamen we de conservator Glas van het Rijksmuseum ook tegen, zowel in het museum als in de Glasblazerij. Er is veel oud en nieuw glaswerk in het thema van de tentoonstelling te bewonderen.

Uiteindelijk kwamen we op onze route door het museum Kitty Laméris ook weer tegen. Zij gaf een rondleiding aan een groepje belangstellenden. Wij hebben ondetussen ons oor ook maar even te luister gelegd, de deskundige weet er het meeste vanaf en expertise uit de eerste hand is natuurlijk het mooiste.

Hierna zijn we naar de Glasblazerij gewandeld. Eerst nog voor de inwendige mens gezorgd en daarna ons op de publieke tribune van de Glasblazerij genesteld. Kijken wat Marc Barreda allemaal maakt. Wij hebben vier glazen hoorns in wording gezien, waarvan er uiteindelijk één in de koeloven terecht is gekomen. Zelfs voor een glasblazer die al zoveel moois heeft gemaakt blijft het een moeilijke klus!

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s