Categorieën
Coupes / Glazen Zweden

Herinneringen

Nu ik alle dozen weer open die ik ooit heb ingepakt, komen vele oude herinneringen ook weer tevoorschijn uit de kranten en het bubbeltjesplastic. Herinneringen waar het ooit gekocht is, herinneringen aan van wie ik het gekregen heb, herinneringen aan vakanties en plekken waar ik in de loop der jaren geweest ben. Allemaal hebben ze hetzelfde gemeen…glas glas glas

Ook bovenstaande glazen kocht ik ooit omdat ik ze wel interessant vond. Ze waren niet gekleurd, maar de gestileerde mannetjes op de toch wat robuuste glazen intrigeerden mij. Wie zou ze ooit ontworpen hebben? Maar tot op heden is dit mysterie niet opgelost.

Ooit liep onze dochter stage in Stockholm en ben ik voor een aantal dagen naar Zweden afgereisd. Natuurlijk om haar te bezoeken, maar ook om Stockholm te verkennen en hopende dat ik wat Zweeds glas tegen zou komen. Op een middag dwalend door de stad kwam ik uit bij een begraafplaats waar Olof Palme begraven ligt. Tegenover de begraafplaats was een grote tweedehands winkel. Daar zag ik ook een glas met hetzelfde motief als de mijne. Maar helaas kon niemand mij iets vertellen over de ontwerper. Ook mijn zoektocht op internet heeft tot op heden niets opgeleverd. Wel kreeg ik wat namen door van ontwerpers maar nergens is een afbeelding terug te vinden met de gestileerde mannetjes erop of een ontwerp dat er heel erg op lijkt. Ik ga ervan uit dat ze gemaakt zijn in Scandinavië. Omdat ik er in Zweden ook één heb gezien (die erg prijzig was) hou ik het erop dat ze uit Zweden komen.

In Stockholm ben ik toendertijd in de Kosta Boda winkel geweest. Een prachtige zaak met het mooiste Zweedse glaswerk. Maar ook daar zit een groot prijskaartje aan. Het enig dat voor mij betaalbaar was, was een kerstornament en een heel dik boek over Kosta Boda. Omdat ik alleen reisde met handbagage, heb ik in de winkel het boek laten wegen of deze qua gewicht in mijn koffertje mee kon. Dat is uiteindelijk gelukt.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

2 reacties op “Herinneringen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s