Koninklijk glas

Koninklijk glas 3

Bovenstaande glazen heb ik ook al laten zien rond Koningsdag, maar ze blijven mij intrigeren en inmiddels heb ik op internet er ook iets meer over gelezen.

Inmiddels bezit ik een heel rijtje glazen die bekend staan als mosterdglazen. Hoewel de conservator van het nationaal glasmuseum in Leerdam mij vertelde dat het waarschijnlijk moutglazen moeten zijn. Dat het de bedoeling os om dit eruit te drinken. Maar toch heeft staat er in een oude catalogus van de glasfabriek uit Leerdam dat dit soort glazen te koop was als mosterdglas. Misschien wel ooit een vertyping geweest?…wie zal het zeggen. Gaandeweg kwam ik er wel achter dat mijn glazen verschillend zijn. Er staat koningin Wilhelmina op afgebeeld en op het middelste glas een man. Maar er zijn twee verschillende manieren hoe Wilhelmina (of is het toch Emma of Juliana) is afgebeeld. Daarnaast zijn de glazen verschillend van kleur. Ik neem aan dat dit komt omdat er niet altijd dezelfde precieze samenstelling van de grondstoffen is gebruikt.

Op internet (denroncollections.nl/koninklijke-portretglazen) vond het ik volgende stukje over deze glazen: Met de invoering van geperst glas halverwege de 19e eeuw begon een  nieuw tijdperk in de glaskunst. Deze glazen waren goedkoop en konden massaal worden geproduceerd. Zo heeft de Nederlandse Leerdam fabriek in 1898 glazen gemaakt van geperst glas met portretten van Europese vorsten waaronder een serie van Koningin Wilhelmina.

Gezien het bovenstaande zal onderstaand glas toch van een Belgische vorst zijn geweest, zoals deze op marktplaats werd aangeboden en toen gekocht heb.

5 reacties op “Koninklijk glas 3”

Hallo , als verzamelaar van glas heb ik ook een aantal van deze glazen . Er zijn ook dergelijke glazen in Bohemen geproduceerd . De man op het glas is koning Leopold 2 van België ,

Vriendelijke groet , Peter Tentij

Hallo Peter,
Hartelijk bedankt voor uw reactie. Hiermee wordt een grote tip van de sluier opgelicht. Ik heb al vele wegen bewandeld om antwoorden te krijgen op de vraag waar de glazen vandaan komen. Ik had niet gezocht op de Bohemen. De man op het glas krijgt hiermee een naam. Hartelijke groeten Gerrie Slütter

Het tweede glas van rechts ( vorstin met sluier ) is Elisabeth, keizerin van Oostenrijk en Hongarije . Deze beker is gemaakt door de firma Ehrenfeld in Keulen . Vaak dragen ze als merk een ingeperste E in de voet .

Vriendelijke groet , Peter Tentij

Hallo Peter, Ik heb mijn glazen nog beter bekeken, maar ik zie geen sluier op een glas. Maar het kan ook zijn dat ik niet goed kijk. De ene dame heeft een kroon op het hoofd en een soort bontje om de nek. (die heb ik Wilhelmina gedoopt, maar kan ook nog een heel andere koningin zijn dus. Eén van de twee die ik heb heeft inderdaad een meegeperste E in het voetje staan. De andere dame draagt een ‘tiara’ en een ‘parelketting’om de nek. Hartelijke groeten Gerrie

Ik heb ook zo’n glas op marktplaats staan en ik kreeg een reactie van iemand dat Glasfabriek Leerdam het glas is gaan fabriceren na 1910.
En ik dacht dat het glas is gemaakt toen Wilhelmina koningin werd in 1898.
Die heeft er nu gelijk?