Categorieën
Geen categorie

Finland

In 2017 was Finland 100 jaar een onafhankelijke staat. Dat was ook de reden om een magazine uit te geven met alleen Fins design. Ik verzamel ook een klein beetje Fins glas. Glasontwerper Oiva Toikka heeft in de jaren zestig het motief Kastehelmi ontworpen. Wat betekent dauwdruppel. Ooit heb ik een glazen schotel gekocht met dat motief. Tot op heden vind ik het een mooi motief. Eenvoudig en sprankelend. In 2010 is Kastehelmi opnieuw in productie genomen en in 2017 heeft Iittala, het bekende serviesmerk, een nieuw Kastehelmi glaswerk uitgebracht in een bijzondere kleur blauw. Ik had ergens gelezen dat er een magazine uitkwam met het werk van Finse topdesingners. Ik eb toen contact gelegd met de enigste connectie die ik heb in Helsinki en gevraagd of hij het magazine naar mij op wilde sturen. Hij, Kari Nieminen behoort ook tot de topdesigners van Finland. Hij ontwerpt en maakt gitaren voor topmusici in de wereld. Onder het merk Versoul. Ook zijn werk is opgenomen in dit magazine. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik nu dit mooie magazine in mijn bezit heb.

De groene schotel was het allereerste stukje Fins glas dat ik heb gevonden in een kringloopwinkel. Toen nog voor een kwartje. Pas later wist ik dat dit het beroemde Kastehelmi ontwerp was. Het roomstelletje is ook een oude uitgave van het motief en het bruine glazen roomkannetje heb ik gekregen. Onze dochter heeft deze in Finland gekocht. Weliswaar tweedehands maar ook in Finland al aan de prijs. Onderstaand een greep van het hedendaagse Iittala design. Waxinelichthouders, gekleurde coupes en een taartschaal. Er worden nu heel andere kleuren gebruikt dan in de jaren ’60.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s