Categorieën
Geen categorie

Onderzetters

Ik heb al vaker onderzetters laten zien in mijn blog. Deze kwamen onlangs op mijn pad. Een complete doos vol met 12 dezelfde in een lichtblauwe kleur. Ik heb denk ik wel drie maal langs de doos gelopen voordat ik door had dat de onderzetters lichtblauw zijn. Op bovenstaande foto is de kleur prima te zien. Maar wanneer het daglicht er vol op schijnt is het erg moeilijk te constateren.

Het mooie aan deze set is dat ze alle twaalf nog in de doos zitten. Ooit verkocht bij het Friesche Schathuis in Leeuwarden.

Een kleine geschiedenis van het Friesche Schathuis….

Het bestaat nog, een warenhuis in familiehanden waar de eigenaren dagelijks in de winkel staan. En dat in een tijd dat grote retail-ketens elkaar de markt uit concurreren.

Het Friese Schathuis staat sinds 1970 in Drachten, strategisch gelegen tussen het museum- en Raadhuisplein. Edwin Luiks (53) zwaait er samen met zijn echtgenote en vader de scepter. De opvallende bedrijfsnaam van de keten werd ooit door zijn opa verzonnen. Want een keten was het, tot aan het eind van de vorige eeuw.

Friese Schathuizen waren behalve in Drachten te vinden in Heerenveen en Leeuwarden. Daar in de provinciehoofdstad begon het 85 jaar geleden allemaal. ,,Er werd toen nog van de winkeliers verwacht dat ze op zondag de gordijnen sloten in de vitrines”, vertelt de 79-jarige Hans Luiks, als de Drachtster koopzondag ter sprake komt.

Unieke producten

Damesmode, sieraden, kook- en verzorgingsartikelen, daar draait het al die jaren om. ,,Waar mensen vroeger om eau de cologne kwamen, verkopen we tegenwoordig shampoos en badgels’’, zegt de zoon. ,,Maar het idee is hetzelfde als in de jaren dertig.” Enkele dames struinen ondertussen langs de uitgestalde waren en worden daar waar nodig vriendelijk van advies voorzien.

De Luiks verkopen graag producten die in de omgeving nergens anders te koop zijn. Want daarmee zet je jezelf op de kaart. Er komen geen vertegenwoordigers meer over de vloer, zeker niet dagelijks zoals toen Hans nog de dienst uitmaakte. Nee, de Luiks gaan nu zelf beurzen in Frankfurt en Parijs af om contact te leggen met fabrikanten. Zelf importeren is het devies, daarmee voorzie je je klanten van unieke producten.

Wat het bedrijf kenmerkt is de kijk op de markt. Tijdens de crisis van de jaren tachtig ging het Schathuis goedkopere producten verkopen. Toen prijsvechters met producten uit Azië de dienst begonnen uit te maken, ging het Schathuis de strijd niet aan, maar positioneerde zich juist hoger.

Onstuimig

,,De grootwinkelbedrijven zijn dan ook nooit onze grootste bedreiging geweest”, durft Edwin wel te stellen. ,,De markt is op het moment wel veel onstuimiger dan vroeger, toen kon je nog wel een peil trekken op de ontwikkelingen als je goed naar de cijfers keek.”

Zijn vader is het daar ten volle mee eens: ,,In het verleden kon je voor een paar maanden inschatten wat de omzet zou zijn. Nu varieert het elke maand.” Dat is ook een reden dat er praktisch geen voorraad meer wordt aangehouden. ,,Want zelfs die pannen uit Italië kunnen we binnen een paar dagen weer binnen hebben.”

Vroeger was er nog een Schathuismagazijn in Heerenveen en ging bestellen bij de groothandel per brief. ,,Toen zaten onze leveranciers in Nederland hoor, in het buitenland zouden ze ons niet begrepen hebben”, grapt de zoon van de oprichter.

Een doos met slangelerenprint en van binnen super zacht gestoffeerd. Een betere plek kunnen de onderzetters niet hebben!

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s