Categorieën
Diversen

Hamsteren

Hamsteren is een woord dat de laatste dagen veel is gevallen. Door het Corona virus is iedereen erg ontregeld. Het sociale leven valt bijna stil, voor we ergens naartoe gaan denken we daar drie keer over na. Velen werken thuis in plaats van een werkplek en afgelopen week begonnen mensen met hamsteren. Vooral toiletpapier was een product dat veel gehamsterd werd. Had je dat niet op de voet gevolgd dan kon het zijn dat je dit weekend zonder toiletpapier kwam te zitten (zoals onze dochter die me belde, alles was goed, maar het toiletpapier op en er was nergens meer wat te koop).

Tegenwoordig noemen we het hamsteren, vroeger noemden we het gewoon een voorraad aanleggen. Eigenlijk was dat vroeger heel gewoon in alle gezinnen. In de zomer als er veel groente en fruit was dan maakte men het allemaal in. Wecken kon iedere huisvrouw. Later kwamen er de diepvriezers bij en werd er veel ingevroren bewaard voor de winter. Ik ben geboren op een boerderij in de Achterhoek waar dat allemaal heel gewoon was. Bij ons thuis werd er veel geweckt en ingevroren. Er werd zelf zuurkool gemaakt (in zo’n mooie Keulse pot met een dikke veldkei erop). De aardappels gingen in een kuil. In november werd er geslacht. Vlees ging in de diepvries (heel vroeger hadden we zo’n diepvrieslade in een diepvrieshuisje), er werd worst gemaakt en gehakt gedraaid, spek gezouten en opgehangen in de ‘wieme’.

Vandaag een voorraad pot uit mijn verzameling. Daarin werd vroeger ook van opgeslagen. Van witte bonen, spliterwten, rijst tot koekjes. Even een vraag aan de lezers van het blog. Ziet u de verschillen tussen de pot op de 1e foto en de pot op de 2e foto? Ogenschijnlijk lijkt het dezelfde.

Bovenstaande foto laat de verschillen zien. De linker pot is was groter en de rechter pot heeft een schroefdraad bovenaan de pot. Wel hebben ze beide een zelfde soort stop. Alleen heeft de stop een ander formaat. De vraag blijft wel heeft de rechter pot een andere deksel gehad dan de stop die er nu op zit? Helaas mist de rechter pot een chip. Misschien dat deze daarom een klein prijsje had? Maar ook de andere pot was niet veel duurder…

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s