Categorieën
Bloemen Koninklijk glas maastricht

Bloemen 12

Wanneer er binnen het Nederlandse koningshuis een bijzondere gelegenheid is dan wordt er altijd wel iets van glas gemaakt. We kennen allemaal wel de glazen met opdruk van het huwelijk van onze koning wel. Maar ook bij andere gelegenheden wordt er glaswerk uitgebracht. Zo ook Oranje vaasjes. Dit zijn oranjekleurige vaasjes met een bijzonder ontwerp. Vaak hangt daar ook een aardig prijskaartje aan. Ik was in de veronderstelling dat ik zelf nooit een Oranje vaasje zou bezitten. Maar lang leve de kringlooplol!

Want op een goede dag kwam ik dit vaasje tegen. Ik geloofde mijn ogen niet. Is dit echt? En dan ook nog voor een weggeefprijsje. Zo super.

Dit is een Beatrixvaasje of ook wel Oranjeappel vaasje genoemd. Ontworpen voor de geboorte van prinses Beatrix. Gemaakt in de glasfabriek van Maastricht. Voor dit vaasje is een nieuwe techniek gebruikt. De bol werd bespoten met granulé, een korrelige emaille. Het was voor het eerst dat de glasfabriek in Maastricht de kleur oranje gebruikte. De glasfabriek van Leerdam gebruikte oranje al in 1927 voor het Juliana vaasje van de ontwerper C.J. Lannooy. In Leerdam zijn daarna ook nog ‘veel’ Oranje vaasjes gemaakt.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s