Categorieën
Parfum

Parfum 3

In mijn bijkeuken staat een grote kast vol met parfumflessen en aanverwante glazen voorwerpen. Zo ook het bovenstaande toiletstel of parfumstel. Iedere dame van stand had vroeger wel zo’n set op haar toilettafel in haar boudoir staan. Zo’n set bestond dan ook uit meerdere bij elkaar passende onderdelen. Zoals parfumflacons, wattenpotten , kammenbakje en haarspeldenbakje.

Soms stond de set op een tableau zoals hier er ook één van te zien is. deze set wordt gecompleteerd met een ringen bakje, rechtsonder op de foto. Zo noemt men deze, maar het is nog onduidelijk of daar deze wel ooit voor bedoeld is. In Frankrijk had men vroeger ronde zeep met een gat erin. Het kan ook zijn dat het bakje daarvoor bedoeld is.

Toiletstel met flacons, verstuiver, bakjes met deksel, ringenbakje en haarspeldenbakje.
Ontwerp Milton van Walther glas rond 1933

Deze bovenstaande set heeft ook nog een grotere fles met glas. Deze was bedoeld om op het nachtkastje te zetten, mocht men in de nacht dorst hebben dan kon men het water uit de fles met het glas drinken. Het glas staat er op de kop op, om het water tegen stof te beschermen. Ook heeft deze set een parfum verstuiver gehad, het metalen onderdeel zit er nog op. Het slangetje met rubberen ballon is verdwenen. Het is vrij zeldzaam om een complete verstuiver bij een oude set te vinden omdat het rubber door de jaren heen is versleten. Als rubber niet onderhouden wordt dan wordt het hard en verpulverd in de loop van de jaren.

Bij de set op de bovenstaande foto is nog een restant te zien van een dergelijke verstuiver. Het rubberen slangetje en ballon werden omhuld door zijde. (wat ook in de loop der jaren vergaat).

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

2 reacties op “Parfum 3”

Hallo Gerrie, wat een leuke kleurige verzameling èn prachtige foto’s! Ik kwam je net “per ongeluk” tegen op internet. Genieten! Je vroeg je af of het bakje met de glazen pin nou echt een Ringenbakje is of bedoeld zou zijn voor zeep……Wel, het is echt voor ringen en sieraden bedoeld. Als je op internet kijkt naar oude catalogi van glasfabrikanten zoals bijv. Walther, Libochovice of Bagley vind je ze zo terug. Omschreven als: ring holder, ringenhalter of Baguier. Ken je de site “glasstrinketsets.com” ? Een goudmijn aan informatie🙂! Ook persglas-paviljoen.de kan ik aanbevelen. Ikzelf heb een mega verzameling van glazen en kristallen Ringenbakjes. 1280 verschillende! Daar heb ik wel meer dan 45 jaar over gedaan. Ze zijn vrij zeldzaam.
Hartelijke groet en veel succes met je museum. Eugénie Peters uit Lisse

Like

Hallo Eugénie, wat leukl dat je toevallig op mijn site terecht bent gekomen. De ringenbankjes/schaaltjes zijn daar inderdaad voor bedoeld. Maar vroeger werd in Frankrijk ook zeep gemaakt met een gat erin en daar komt dat idee voor het gebruik als zeepschaaltje vandaan. De site over alle parfumstellen kende ik nog niet. Die ga ik opzoeken. Het pressglas-pavillon.de raadpleeg ik ook vaak als ik iets heb gevonden wat ik nog niet ergens kan plaatsen. Zo hebben ze ook nog een link naar glas-musterbuch.de daar zijn vele oude catalogi gedigitaliseerd. Bijzonder hoor zo’n grote verzameling ringenbakjes. Ze zijn steeds moeilijker te vinden. Maar dat is eigenlijk met alle oude glaswerk zo. ik ben 35 jaar geleden gestart met een roze glasverzameling en is uitgegroeid tot een supergrote collectie van heel divers glas. De toiletstellen en het Frans blauwe opaline glas zijn me het liefst. Maar eigenlijk loop ik overal warm voor als het maar gemaakt is van glas. De verbouw voor het museum verloopt gestaag. Dus hopelijk kan ik volgend jaar april open. Veel succes met de verzameling verder. Hartelijke groeten Gerrie Slütter

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s