Categorieën
Opaline

Ondoorzichtig glas 2

Opaline glas, zogenaamde HON (hen op nest) blauw eierdopje, peper en zoutvaatje in de vorm van kippetjes, een groene handvaas en kandelaar, opaline vaas met schulprand, parfumflesje met stop, groen gedraaide kaarsvormen.

Het colopal van gisteren is ondoorzichtig glas dat in Nederland gemaakt is. Maar is natuurlijk nog veel meer ondoorzichtig glas. We kennen allemaal wel de naam Arcopal glas. Arcopal is de merknaam van Frans ondoorzichtig hardglas, dat vooral in de jaren ’60 en ’70 veel in gebruik kwam in Nederland. Vaak bedrukt met fruit- en bloemmotieven. Veel serviezen kwamen er in die tijd van op de markt en bijna iedereen gebruikte wel Arcopal ovenschalen. Al meer dan 100 jaar geleden werd er in Frankrijk ondoorzichtig glas gemaakt, het zogenaamde opaline. Ik heb bovenstaande foto uitgezocht omdat hierop diverse kleuren opaline staat afgebeeld. Franse opaline zien we vaak in een bijzondere kleur blauw en ook in dekselpotten met veel tierlantijnen.

Blauw Frans opaline vaasjes

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s