Categorieën
leerdam Ondoorzichtig glas

Ondoorzichtig glas

Niet alle glas is doorzichtig. De overeenkomst van het glaswerk op de foto is dat het allemaal in Nederland (Leerdam) is gemaakt en allemaal van ondoorzichtig glas. Dit glas noemt men Colopal. Waar de naam vandaan komt is mij niet bekend. Dit glaswerk is ontworpen door A.D. Copier. Hij was denk ik wel de bekendste glasontwerper in Leerdam. Soms is het gemerkt met CL. Dan is het merkteken in het glas geëtst of mee geperst. De witte en roze puddingvorm is gemaakt in meerdere kleuren. Op de volgende foto zijn nog drie kleuren te zien. Daarnaast is deze ook nog gemaakt in blank glas.

Van het gele Colopal heb ik ooit een ‘compleet’ servies via marktplaats gekocht in Rotterdam. Na een bezoek aan een vriendin in Rozenburg ben ik naar Rotterdam gereden op het op te halen. Zoals dat in de stad gaat kan je niet overal je auto makkelijk parkeren en zo verging het me dat ook op die avond. Ik moest een eindje lopen tot ik op het goede adres kwam, mevrouw woonde op één hoog. Na nog wat onderhandelen over de prijs kreeg ik het servies mee, mevrouw was blij dat alles bij elkaar bleef. Achteraf gezien ben ik er geschikt aan gekomen. Alles werd zorgvuldig in een doos verpakt. Voorzichtig liep ik met de zware doos de trap af (men kan beter postzegels verzamelen, die wegen niet zoveel). Maar éénmaal beneden was ik nog lang niet bij de auto. Elke plek waar de doos even neergezet kon worden heb ik benut, om even bij te rusten en mijn armen te ontlasten. Maar uiteindelijk kwam het heel bij de auto aan, en ik samen met het glaswerk heelhuids in de Achterhoek.

Een deel van het Rotterdamse Colopal servies, vleesschaaltjes, broodschaal, eierdoppen en zoutschaaltjes

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s