Categorieën
Geen categorie

Glas, glas of glas

Glas komt in vele vormen voor en we hebben het allemaal in huis. Het begint al bij de ruiten waardoor we naar buiten kunnen kijken, dat wordt vlakglas genoemd. Tegenwoordig worden huizen geïsoleerd met glaswol, zoals de naam al zegt, bestaat dat ook uit glas. Vergelijkbaar met het engelenhaar waar we vroeger de kerstboom mee decoreerden. Als we dat door onze handen lieten gaan, kon het wondjes achter laten van het glas wat erin verwerkt was. En wie is er niet groot geworden met glazen kerstballen en kerstfiguren. Dan zijn er alle flessen en potten voor drank en levensmiddelen. Meestal doorzichtig zodat duidelijk werd wat de inhoud was, maar ook vaak in bruin of groen glas. Dat is allemaal verpakkingsglas. Dan hebben we natuurlijk ook nog ons drinkservies. Iedereen heeft wel waterglazen, bierglazen en wijnglazen in huis. Soms een compleet servies met een mooi ontwerp. Soms zelfs gemaakt van kristalglas. Aan kristalglas is loodoxide toegevoegd. Daardoor gaat het meer schitteren als er licht doorheen speelt. Maar niet alle glas is doorzichtig. Mijn verzameling bestaat ook uit veel persglas dat ondoorzichtig is.

Op de foto van vandaag een kijkje in mijn kast. Er is vooral Anna-groen glas is te zien. (Anna-groen dankt haar naam aan Josef Riedel, een glasfabrikant uit de Bohemen die het vernoemde naar zijn vrouw, nadat hij in 1830 ontdekt had hoe hij uraniumglas kon produceren) Anna-groen wordt het bijna lichtgevende groen genoemd waarin uraniumdioxide is verwerkt. Wanneer er een black-light (ultraviolet licht) op dit glaswerk wordt gericht zal het zich van zijn lichtgevende kant laten zien. Het glaswerk is laag radioactief en niet schadelijk voor de gezondheid. Het werd tussen 1870 en 1940 op grote schaal geproduceerd. Daarnaast is er op de foto een koekjes pot en karaf van Friesch (draad)glas te zien. Deze komen bij ons uit de familie en heb ik ooit gekregen. Dan zijn er o.a. drie zogenaamde Chinese snuff bottles te zien die als souvenir mee zijn gekomen uit China. En wat kikkers en een lieveheersbeestje van glas. Achterin de kast een kleurenbladzijde uit een oud boek met antiek glaswerk er op. T.z.t. zal ik wat meer in gaan op de individuele stukken.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s