Categorieën
Schalen

Persglas

Ik ben mijn glasverzameling begonnen met het verzamelen van roze persglas. Iedereen kent deze glassoort wel van fruitschalen, gebakstellen en roomstelletjes. Al dan niet met ingeperste motieven. Persglas is glas dat geperst wordt in een vorm, een mal. Deze vormen zijn steeds weer opnieuw te gebruiken en daardoor was persglas betaalbaar voor iedereen. Rond de jaren ’30 van de vorige eeuw floreerde de glasindustrie hiermee. Daardoor komt het dat ieder huishouden vroeger wel persglas op tafel of in de kast had staan. Toen ik meer dan 30 jaar geleden begon te verzamelen was er nog een overdaad aan gekleurd persglas te vinden op rommelmarkten en in voorraden van oude winkeltjes. Mijn eerste oude glas kocht ik dan ook in een winkeltje bij mij op de hoek die ermee stopte. Een mooie roze fruitschaal op pootjes van persglas met geslepen bloemetjes erin. Een roomstelletje van okergeel persglas bestaande uit een langwerpige onderschotel met roomkannetje, suikerschaaltje en een lepelvaasje. Daarnaast ook nog twee blank glazen geblazen vaasjes met geslepen motiefjes erin. Omdat het roze me het meeste aansprak ben ik dat eerst verder gaan verzamelen. Gaandeweg kreeg ik steeds meer roze glas, ook van mensen uit mijn omgeving. Zo komt van het één het ander. Ik ging steeds meer lezen over de herkomst van glas en kwam erachter dat ik glas bezit dat gemaakt is in Nederland maar ook in de landen rondom Nederland. Het is niet gebleven bij roze persglas. Inmiddels heb ik alle kleuren die er zo ongeveer van gemaakt zijn. De verzameling is niet alleen bij persglas gebleven. Blijf deze weblog volgen om mijn fascinatie van glas te blijven volgen.

Roze Walther Glas hengselschaaltje met motief Arnheim

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s