Categorieën
Bloemen

Spatterglas

Inmiddels staat deze vaas al jaren op mijn salontafel. Ooit gekocht bij de kringloopwinkel omdat ik het zo’n bijzondere vaas vond. Diepzwart van binnen, een wit randje en gifgroene vlekken. Ik doe meestal een klein onderzoekje om te achterhalen waar het glaswerk vandaan komt, maar lang niet alles is te achterhalen. Ik ging ervan uit dat dit vaasje uit Italië zou komen en rond de jaren ’70 gemaakt zou zijn. Maar vorige week zag ik een dergelijk vaasje voorbij komen op een Facebookgroep. Iemand had er één met een kantige bodem, maar de kleur en uitvoering precies hetzelfde als bovenstaande. Degene vroeg zich ook af waar het vaasje vandaan kwam. De reacties leverde op dat het zogenaamd Spatterglas is dat rond 1925 in de Bohemen (Tsjechië) gemaakt is.

Spatterglas (of einde van de dag glas) is een techniek die al gebruikt werd door de Romeinen. Spatterglas wordt gemaakt door heet geblazen helder glas te rollen over kleine snippers en stukjes van die dag overgebleven glas. Zo ontstaat een vrolijk meerkleurig product.

Ik heb twee bloempotten die gemaakt zijn van Spatter glas. Deze komen ook uit die tijd. Eén ervan hangt zolang ik het weet al op dezelfde plek in de keuken. Een erfstuk van het huis. Waarschijnlijk meegenomen rond 1939 toen de hele familie inclusief opa en oma en de ongetrouwde ooms en tantes verhuisd is naar onze boerderij.

De andere bloempot heb ik een keer op de kop getikt via Marktplaats. Het mooie is dat ze beide dezelfde vormgeving hebben alleen bovenstaande is in een matte uitvoering en de onderstaande in een glanzende uitvoering. Beide zijn prachtig om te zien.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

2 reacties op “Spatterglas”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s