Categorieën
Geen categorie Glasfiguren Zweden

Glasfiguren 9

Wanneer we aan Scandinavië denken, denken we aan stoere Vikingen. Vandaag zo’n robuust Scandinavische Viking. Om precies te zijn. Hij is gemaakt bij de glasfabriek Pukeberg in Zweden. En bestaat echt uit een blok massief glas, wat je ook verwacht bij een stoere Viking.

De Viking heeft nog steeds zijn originele stickers. Deze vermeld ook de ontwerper: Uno Westerberg.

Uno Westerberg

UNO WESTERBERG

1914 – 1985

Uno Westerberg wordt sterk geassocieerd met de glasblazerij van Pukeberg, waar het Design Archief haar huidige pand heeft. Uno Westerberg las voor aan interieurontwerper bij Konstfack in Stockholm, maar het was niet op dit gebied dat hij een professional werd. In plaats daarvan mocht hij binnen glas werken. Uno Westerberg begon als 21-jarige als ontwerper van verlichtingsglas bij de lampenfabriek van Arvid Böhlmark in Stockholm, die toen eigenaar was van de glasfabriek van Pukeberg. In Pukeberg werd het glas van Uno Westerberg geproduceerd. Er waren strakke lampen in klassieke vormen. Zijn armaturen, bedoeld voor openbare omgevingen, werden gevonden in gebouwen van People’s House, in kerken en restaurants. In 1964 verplaatste de lampenfabriek van Böhlmark de volledige armatuurproductie en het hoofdkantoor naar Pukeberg. In de jaren zestig werd het ontwerp van Uno Westerberg steeds meer geconcentreerd op plafondverlichting, wand- en tafelbeslag voor thuisomgeving. Met een van zijn tafellampen, gemaakt in overtollige technologie, is hij vertegenwoordigd in het Museum of Modern Art in New York.

Parallel aan het verlichtingsglas werkte Uno Westerberg met sierglas. De Spectra- serie , die bestond uit schalen en vazen, werd naar vele landen geëxporteerd en werd met groot succes verkocht, vooral in de Verenigde Staten. Toen Böhlmarks halverwege de jaren zeventig de productie van fluorescerend glas stopzette, werd Uno Westerberg artistiek leider van Pukeberg Glassworks. Het waren zijn series Stratos , Ulla en Korall die voornamelijk de basis vormden voor de productie van Pukeberg en die de molen een blijvend succes gaven. Hij besteedde ook veel tijd aan het kunstglas.

Uno Westerberg ontwierp veel objecten in een klassieke en functionele geest. Hij had een goede materiaalkennis en probeerde zijn ontwerptaal te combineren met de marktvraag. Hij toonde een meer burleske ontwerptaal in een aantal cadeauartikelen die ontworpen waren voor een groeiende toeristenmarkt. Kandelaars, boekdrukpersen en asbakken waren enkele van dergelijke producten, waarbij Vikingen, boten, clowns en verschillende soorten dieren populaire motieven waren. Uno Westerberg werkte tot 1981 bij de glasblazerij van Pukeberg.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Één reactie op “Glasfiguren 9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s