Categorieën
Bloemen

Bloemen

Wanneer we van iemand bloemen cadeau krijgen zoeken we er een passende vaas bij. Iedereen heeft wel een aantal vazen in huis. Van aardewerk, porselein of glas. Vazen zijn er in alle soorten en maten. En is er geen te vinden dan staat er nog ergens wel een plastic emmertje of een jampot die ook dienst kan doen als vaas. In het ziekenhuis waar ik werk hebben ze zelfs vazen van papier met een coating erin zodat deze waterdicht is. Ik heb zelf dan ook van glas een heel arsenaal aan vazen. Mijn hulp was onlangs de kast stofvrij aan het maken, toen het me opviel dat er wel heel erg veel vazen boven op stonden. Meteen een goed idee om de kast wat te ontlasten en er foto’s van te maken. Ook in glas zijn er vele soorten en maten. Van dik persglas of dun geblazen glas. Doorzichtig of ondoorzichtig. Mat of glanzend. Met reliëf of helemaal glad. Oud en nieuw. Er bestaan vaasjes voor hyacinten en viooltjes, tulpen en rozen…

Vandaag laat ik deze vaas zien. Die vooral bijzonder is door de versiering die erop zit. Deze vaas is een erg grote vaas van mooi kobalt blauw glas. Een kleur die al heel lang voorkomt en ook vaak te zien is in combinatie met zilver of metaal. Er zijn vele kobaltblauwe suikerschaaltjes en bonbonschaaltjes te vinden met een metalen houdertje. De luxe varianten hebben een echt zilveren houder. Maar deze vaas heeft geen houder van zilver maar is wel beschilderd met zilver verf.

Wanneer men de details van de zilverschildering goed bekijkt ziet met dat er slijtage is. Deze zilver beschildering wordt namelijk door oxidatie zwart, net zoals zilveren sieraden doen. Het is dan ook te poetsen met zilverpoets. Maar als men de schildering teveel poetst verdwijnt het en raak je het zilver kwijt. Deze grote vaas heeft vast ergens achteraf gestaan en is niet al te vaak gepoetst. Voor zo’n oudje ziet ze er nog prachtig uit.

En zeg nu zelf…zo’n prachtige vaas hoeft toch geen bloemen…

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

2 reacties op “Bloemen”

Geeacht E. van Santen. Wat de waarde is zou ik zo niet weten. Dit is namelijk een grote vaas van 27 cm hoog. Ik heb deze namelijk nog niet eerder ergens gezien. Kleindere vaasjes met zilverbeschildering gemaakt in Italië wel, maar die zijn niet echt heel veel waar.

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s