Categorieën
Bonbons Koekjes leerdam

Koekjes 3

Koekdoos en bonbonschaal gemaakt in Leerdam

Deze koekdoos en bonbondoos kent bijna iedereen. Heel veel families hebben er één in de kast staan, of er één gehad. Ze worden regelmatig aangeboden via marktplaats en bij de kringloop staan ze ook met grote regelmaat. Soms wordt het ontwerp toegeschreven aan Andries Copier, de grote ontwerper van de glasfabriek in Leerdam, maar Jacques Boon heeft schijnbaar het ontwerp gemaakt. Mij intrigeert dan wel wanneer het ontwerp is veranderd. Er zijn namelijk verschillende deksels in omloop. Hierboven zijn de beide ontwerpen te zien. De koekdoos heeft nog een extra puntje op de deksel en de bonbondoos heeft het niet. Behalve met gematteerde deksels zijn de dozen ook gemaakt met doorzichtige deksels en gekleurde deksels.

Onlangs vond ik bij de kringloop ook nog een ander exemplaar. Ik heb het idee dat het ontwerp is gekopieerd is door een andere glasfabriek. Deze schaal is uitgevoerd in dikker glas, is iets groter en de matte deksel heeft een doorzichtige knop, maar dan wel weer met het puntje op de knop.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Één reactie op “Koekjes 3”

Op dit moment is er in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam een tentoonstelling over deze koekdozen van Jacques Boon. “ Koekje erbij?” heet deze expositie. Van 28 augustus 2020- 28 maart 2021

Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s