Categorieën
Geen categorie

Labyrinth

Als men goed naar dit roomstelletje kijkt kan men goed zien waarom dit motief Labyrinth heet. Labyrinth is rond 1933 ontworpen door Willem Jacob Roozendaal (1899- 1971) voor de Kristalunie in Maastricht.

W.J. Rozendaal was een veelzijdig kunstenaar. Hij werkte van 1916-1924 op glas-in-lood ateliers, o.a. in Den Haag, Haarlem, Dordrecht, Utrecht en Rotterdam. In dezelfde periode volgde hij enige lessen aan academies in Den Haag en Rotterdam. Zijn eerste houtseneden dateren van 1921. Omstreeks 1921-1923 tekende en schilderde hij (kinder)portretten, min of meer in de trant van Toorop en Konijnenburg. In 1924 verhuisde hij naar Maastricht, waar hij van 1924 – 1930 werkte voor De Sphinx en later voor De Kristalunie als ontwerper van glas- en aardewerk. Zijn meer ‘vrijere’ werk, vanaf 1926, kwam tot stand in zijn vrije tijd. Voor de uitgeverijen Boosten & Stols, W. Salm, Nijpels en de Wereldbibliotheek ontwierp hij boekbanden en hij ontwierp het omslag voor het blad Wendingen no. 3 uit 1930. Eind 1933 verhuisde hij naar Den Haag. In 1937 aanvaardde hij een aanstelling als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

In deze hors d’oeuvre schaal is goed het labyrinth motief te zien. Zo is het motief ook terug te vinden in schalen, de botervloot en kaasstolp. Het glaswerk is uitgebracht in verschillende kleuren persglas.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s