Categorieën
Glasfiguren Zweden

Glasfiguren 3

Vandaag alvast een vooruitblik naar Zweden. De plannen zijn er voor de zomervakantie om er naartoe te gaan. Maar het is nu afwachten of het Corona virus geen roet in het eten gaat gooien. Langzamerhand verspreid het zich door Europa en nemen landen allemaal hun eigen maatregelen. Afwachten hoe lang dit allemaal gaat duren, hopelijk hebben we dit in de zomer achter ons gelaten en kunnen we ontspannen afreizen. Dit glasfiguur is gemaakt van malachiet glas zoals in een eerder blog al omschreef. Het is een zogenaamd Dalapaard.

Het Dalapaard is van oorsprong een uit hout vervaardigd paardje dat als symbool geldt van het landschap Dalarna in Zweden, of tegenwoordig ook van heel Zweden. De houten paardjes zijn er in alle maten en worden veelal gemaakt in Nusnäs, nabij Mora.

Maar heeft ook als inspiratie gediend voor glaswerk.

Het kleine groene paardje kocht ik jaren terug op de Oranjemarkt in Eibergen voor 25 cent mocht ik het meenemen van het meisje dat allemaal paardjes verkocht van een verzameling van opa of oma. Ik heb haar maar een flinke fooi gegeven omdat het me dat meer dan waard was. Zij blij en ik blij.

Jaren later vond ik een doorzichtig exemplaar die een maatje groter is en nu staan ze samen in een vitrinekast te pronken en kan ik er blijvend van genieten.

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s