Categorieën
Koekjes

Koekjes

Afgelopen dinsdagmiddag heb ik na mijn werk een kringlooprondje gemaakt. Even speuren tussen alle moderne spullen naar gedateerd glaswerk. Het is tegenwoordig echt een speurtocht geworden omdat echt oud glaswerk niet veel meer te vinden is. Degene die het heeft verkoopt het zelf via marktplaats of andere verkoopsites en het gaat pas naar de kringloop als het gehavend, gebutst of stuk is. Dus het is dan ook heel goed kijken of er nog wat te vinden is. Als er dan wat te koop is, is het vaak ook aan de prijs (bij de kringloop kijken ze vaak naar wat vraagprijzen op marktplaats doen, daarbij vergetend dat de stukken die zij aangeleverd krijgen vaak wel iets aan mankeert). Ik ben erg kieskeurig als het gaat over de prijs. Het liefst wil ik natuurlijk zo goedkoop mogelijk iets scoren. Maar in de loop der jaren heb ik de prijs die ik ervoor wil betalen wel naar boven bijgesteld. Daardoor is marktplaats voor mij ook een speurplaats geworden.

Maar goed gisteren deed ik weer mijn kleine kringlooprondje en stuitte bij het verlaten van het pand nog op bovenstaande koekdoos. Ze stond me aan te grijnzen met haar mooie groen/blauwe kleur, in haar buik geen koekjes maar allemaal schelpen. Voor een leuke prijs. Helaas mist het een flintertje aan de rand van de schaal…maar voor een oud exemplaar is het niet echt schokkend. Daarbij de koekschaal past bij mijn andere koekschalen.Het lijkt erop dat alle schalen gelijk aan elkaar zijn maar er zitten nog wel verschillen in. Behalve de kleur zijn alle formaten ook niet even groot. Daarnaast is de manier van maken ook verschillend. Het buitenbeentje is de paarse schaal.

Behalve dat de paarse schaal smaller en hoger is, is deze ook anders gemaakt. De paarse is echt geblazen in een vorm en het heeft daardoor afgeronde randen en het glas is ook dunner. De andere drie schalen zijn allemaal dikker en hebben afgeslepen randen waardoor ze vlakker zijn.

Ik heb geen idee waar deze schalen ooit gemaakt zijn. Maar ik denk dat ze rond de jaren ’60 van de vorige eeuw op de markt zijn gekomen. Wie het weet mag het zeggen!

Door gerriesglas

Meer dan 30 jaar geleden begonnen met het verzamelen van roze persglas en in de loop van de jaren is deze verzameling uitgebreid met alle kleuren glas gemaakt in Europa en Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s